’t Hoge Land wint schoolschaakfinale

Het schaakteam van jenaplanschool ’t Hoge Land heeft het Eper schoolschaakkampioenschap 2024 gewonnen. De school neemt de titel over van de W.G. van der Hulstschool, die ditmaal de finale niet wist te bereiken. Op de tweede plaats eindigde de Gildeschool. Als derde en vierde eindigden de Bernardusschool en de Hoge Weerdschool.

Van de drie wedstrijden in de finaleronde won ’t Hoge Land er twee. Alleen de Bernardusschool snoepje een puntje van de kampioen af. Het is zes jaar geleden dat de jenaplanschool voor het laatste de titel in de wacht sleepte. Het viertal schakers van de kampioensploeg mag nu deelnemen aan de regionale schaakwedstrijden voor basisscholen in Arnhem. Dat regionale vervolg van het kampioenschap in Epe is eveneens weggelegd voor de Gildeschool, dat beslag legde op de tweede plaats met een punt achterstand op ’t Hoge Land. Het onderlinge duel tussen beide scholen werd duidelijk gewonnen door de jenaplanschool.

De eindstand:
1. ’t Hoge Land 5 punten
2. Gildeschool 4
3. Bernardusschool 2
4. Hoge Weerdschool 1.

Het winnende team van jenaplanschool ’t Hoge Land. De vier spelers (Mathijs, Siemens, Guus en Robbie) kregen behalve de wisselbeker voor de school ook zelf een beker als aandenken mee naar huis.

 

De Gildeschool (rechts) in actie tegen de Hoge Weerdschool tijdens de finale van het schoolschaken in de W.G. van der Hulstschool.

 

Overzicht van de speelzaal in de Van der Hulstschool.

 

De jenaplanschool (links) speelde in de laatste ronde gelijk tegen de Bernardusschool (rechts).

 


Niveau stijgt bij schoolschaak in Epe

Schaakles op school betaalt zich uit bij het jaarlijkse basisschoolschaaktoernooi in de gemeente Epe. Leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen waren verbaasd over het relatief hoge niveau van de meeste partijen. Veel jongens en meisjes bouwden hun partij heel netjes en rustig op en speelden heel leuk schaak. Het uitte zich tevens in het lage aantal herdersmatjes, een van de meest eenvoudige manieren om de tegenstander heel snel schaakmat te zetten.

Elf teams van basisscholen uit Epe, Emst en Oene namen aan het jaarlijkse toernooi deel. Enkel de deelname van Vaassense scholen ontbrak andermaal. Onder leiding van Jan van Garderen speelden jongens en meisjes heel enthousiast hun partijen. De meisjes waren zeker niet in de minderheid, niet in aantal en evenmin wat niveau en kwaliteit van het spel betreft. Opvallend was de aanwezigheid van een heel aantal peuters in de speelzaal van de Regionale Scholengemeenschap aan de Schotweg in Epe. Die peuters waren met heel andere dingen bezig en verveelden zich zeker niet. Veel ouders en grootouders volgden de verrichtingen van de kinderen. De scholengemeenschap zorgde voor een gastvrije ontvangst en voor drinken voor iedereen.

In groep 1 plaatsten de Gildeschool1 en het tweede team van de Hoge Weerdschool zich voor de finale over twee weken in de Van der Hulstschool. Opmerkelijk was dat het eerste team van de Hoge Weerd in de tweede groep onderaan de ranglijst eindigde. In die tweede groep kwalificeerden ’t Hoge Land1 en de Bernardusschool zich voor de finale. Deze laatste uitslag is een correctie van een in de zaal omgeroepen eindstand. Eén van de uitslagenformulieren bleek niet goed ingevuld. Daardoor eindigde het team van de School met de Bijbel uit Oene niet als tweede maar als derde.

De uitslagen, groep 1:

1. Gildeschool1 10 punten uit 5 partijen
2. Hoge Weerd2 7
3. School met de Bijbel Emst 6
4. Van der Hulstschool 3
5. School met de Bijbel Oene2 2
6. ’t Hoge Land2 2

groep2:

1. ’t Hoge Land1 7 punten uit 4 partijen
2. Bernardusschool 6
3. School met de Bijbel Oene1 4
4. Gildeschool2 2
5. Hoge Weerdschool1 1

Overzich van het schoolschaken voor basisscholen in de aula van de Regionale Scholengemeenschap in Epe. (foto’s Dries Elskamp)

 

 

 


Van der Hulstschool wint schoolschaaktitel

 

 

Het winnende team van de Van der Hulstschool.

Doodstil is het in de speelzaal van de Gildeschool. In opperste concentratie buigen acht jongens en meisjes zich over het schaakbord. Het is spannend. Tot de allerlaatste zet is onduidelijk wie zich schoolschaakkampioen 2023 mag noemen. De beslissende eindstrijd tussen de Van der Hulstschool en de Gildeschool eindigt uiteindelijk onbeslist. Maar dat is voor de Van der Hulstschool voldoende om de titel in de wacht te slepen. Juichend nemen de spelers hun bokalen en de wisselbeker in ontvangst.

De spelers en speelsters van de Gildeschool hebben er alles aan gedaan om de wisselbeker van de jaarlijkse schoolschaakstrijd in Epe te behouden. Het zou voor de derde achtereen volgende maal zijn. In de laatste en beslissende wedstrijd leken de ‘Gildescholers’ ook de betere papieren te hebben. Maar zoals zo vaak in het schaken kunnen de kansen snel keren. De Van der Hulstschool had de twee eerdere wedstrijden tegen de School met de Bijbel uit Oene en de Hoge Weerdschool met grote cijfers gewonnen. Tegen de Gildeschool lukte het met veel moeite om een remise uit het vuur te slepen en het kampioenschap veilig te stellen.

Voor de Van der Hulstschool betekent de schaaktitel een bijzondere prestatie. De school is vaker deelnemer geweest van het evenement voor basisscholen, maar zelden mengde de school zich in de strijd om het kampioenschap. Het goede resultaat dit jaar is wellicht ook het gevolg van gedegen schaaklessen op school. Schaken is en blijft natuurlijk een denksport waarbij ervaring en studie onontbeerlijk zijn.

De finale van het schoolschaken stond onder leiding van Jan van Garderen, een lid van schaakvereniging De Zeven Pionnen. Hij reikte aan iedere deelnemer een herinneringsbokaal uit. De wisselbeker mag een jaar lang de prijzenkast van de Van der Hulstschool sieren.

De eindstand:
1. Van der Hulstschool 5 punten
2. Gildeschool                4 punten
3. School met de Bijbel Oene  2 punten
4. Hoge Weerdschool   1 punt.

 

De laatste en beslissende wedstrijd met links de spelers van de Van der Hulstschool en rechts die van de Gildeschool. (foto’s Dries Elskamp)

 

De strijd om de derde plaats ging tussen de Hoge Weerdschool en de School met de Bijbel uit Oene. Het onderlinge duel eindigde in remise, maar de School met de Bijbel werd derde omdat ze gelijkspeelden tegen de Gildeschool.

 


Schoolschaken nog altijd razend populair

Impressie van het schoolschaak in RSG N.O.-Veluwe. (foto Anne Bonekamp)

 

 

Het mag weer. Dus is het schoolschaak in de gemeente Epe na een coronapauze van twee jaar weer van start gegaan. Met heel veel enthousiasme, constateren de leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen. Twaalf teams van basisscholen uit Epe, Oene en Emst nemen het tegen elkaar op in de fraaie aula van Regionale ScholenGemeenschap NoordOost-Veluwe in Epe. Het schaakniveau is over het algemeen opmerkelijk hoog. Het aantal herdersmatjes blijft beperkt en veel kinderen uit de groepen zeven en acht bouwen hun partijen heel goed en doordacht op. Wellicht is dit tevens een uitvloeisel van de stijgende populariteit (jeugd)schaken de laatste jaren, vooral ook via gratis schaaksites op internet.
Vier teams plaatsen zich voor de finaleronde over twee weken in de Gildeschool. Dat zijn titelverdediger de Gildeschool zelf, de Van der Hulstschool, De Hoge Weerdschool en het team van de School met de Bijbel uit Oene.

Het toernooi voor basisscholen uit de gemeente Epe beleeft de 46e editie. Er is wel een noviteit, iets heel nieuws ditmaal. Er doet een combinatieteam mee. Dat wil zeggen met spelers van verschillende scholen in één team. Voordeel daarvan is dat iedereen mee mag en kan schaken. En daar gaat het allemaal om, ook tijdens het schoolschaken. Het plezier in schaken moet altijd voorop staan. De leerlingen zijn opmerkelijk sportief en incidenten hebben zich nauwelijks voorgedaan. Iedereen ook geeft elkaar weer een hand, voor en na afloop van de partij. Ook dat mag weer, maar hoeft van de organiserende vereniging niet per se plaats te vinden. Vermeldenswaard is tevens het ontbreken van de K. Norelschool en de basisscholen uit Vaassen. De Norelschool is afgelopen decennia toch uitgegroeid tot een schaakschool bij uitstek.

Nieuw is de toernooidirecteur. Helmig van der Vegt heeft na tientallen jaren trouwe dienst de organisatie overgedragen aan Jan van Garderen. Het betekent voor hem even wennen. Met name de bekendmaking van de einduitslag heeft lang op zich laten wachten, maar voor het overige is het schoolschaken gladjes verlopen, alsof er nooit een coronapauze is geweest.

De einduitslag, groep 1:

1. W.G. van der Hulstschool 8 punten (12,5 bordpunten)
2. Hoge Weerdschool2          6 punten (11 bordpunten)
3. ’t Hogeland2                       5 punten (10 bordpunten)
4. School met de Bijbel Oene  5 punten ( 9,5 bordpunten)
5. Gildeschool1                       4 punten (8,5 bordpunten)
6. School met de Bijbel Emst   4 punten (7 bordpunten)

groep2:

1. Gildeschool2                       7 punten (13 bordpunten)
2. School met de Bijbel Oene1   7 punten (11,5 bordpunten)
3. Bernardusschool               6 punten  ( 12 bordpunten)
4. Combinatie                         5 punten ( 8,5 bordpunten)
5. Hoge Weerdschool1          4 punten (9,5 bordpunten)
6. ’t Hogeland1                        1 punt  (5,5 bordpunten)

 

Leerlingen in actie tijdens het schoolschaak 2023. (foto’s Dries Elskamp)


Gildeschool verdedigt schaaktitel met succes

Het team heeft er heel hard voor moeten knokken, maar het is de Gildeschool gelukt om de schoolschaaktitel te prolongeren. Dat wil zeggen dat de Gildeschool voor het tweede achtereenvolgende jaar de beste ‘schaakschool’ in de gemeente Epe is.

Jesper Rabius, Xander Huiskamp, Stijn Huiskamp, Arian Sane en Joost Stegeman kregen de titel en daarmee de wisselbeker bepaald niet cadeau. In de eigen Gildeschool ontspon zich een spannend gevecht tussen vier teams. Vooral de schakers van de W.G. van der Hulstschool maakte het de Gildeschool behoorlijk lastig. De Van der Hulstschool eindigde met één wedstrijdpunt minder als tweede. De K. Norelschool werd derde en de Hoge Weerdschool vierde. Zowel de Gildeschool als de Van der Hulstschool mogen komende maanden deelnemen aan regionale schoolschaakwedstrijden.

Niet alleen de spelers van de Gildeschool ontvingen felicitaties. Dat overkwam ook docent Jim Schaap van groep acht van de Gildeschool. Hij vierde op de finaledag tevens zijn verjaardag en heeft zich afgelopen weken opgeworpen als grote stimulator van het schaken op school. ,,Er is veel geschaakt op school afgelopen periode. Dat betaalt zich nu uit’’, aldus Schaap, die na afloop van de wedstrijden door de aanwezigen werd toegezongen.

Voor wedstrijdleider Helmig van der Vegt van schaakvereniging De Zeven Pionnen betekende de schoolschaakfinale 2020 eveneens een gedenkwaardig moment. Na circa 25 jaar stopt hij met de organisatie van de schoolschaakwedstrijden in de gemeente Epe. Wie hem opvolgt is nog onbekend. Belangstellenden en gegadigden kunnen zich melden bij het bestuur van de schaakvereniging.

Jongens en meisjes die de smaak van het schaken te pakken hebben gekregen kunnen zaterdag 29 februari deelnemen het jaarlijkse rapidtoernooi van De Zeven Pionnen. Er is een speciale jeugdgroep. Informatie en aanmelden kan via de website van de vereniging: www.de7pionnen.nl

De uitslag van de finale van het schoolschaken voor basisscholen:

  1. Gildeschool 5 wedstrijdpunten en 7,5 bordpunten; 2. W.G. van der Hulstschool 4 punten en 7,5 bordpunten; 3. K. Norelschool 2 punten en 4 bordpunten; 4. Hoge Weerdschool 1 punt en 5 bordpunten.
De vijf winnende schakers van de Gildeschool heffen de wisselbeker en de individuele bekers. (foto's Andries Elskamp)

De vijf winnende schakers van de Gildeschool heffen de wisselbeker en de individuele bekers. (foto’s Andries Elskamp)

 

De Gildeschool in actie tijdens de laatste ronde tegen de Hoge Weerdschool.

De Gildeschool in actie tijdens de laatste ronde tegen de Hoge Weerdschool.

 

De W.G. van der Hulstschool eindigt als tweede tijdens het schoolschaak voor basisscholen in 2020. Rechts is de school in actie tegen de jongens en voorals de meisjes van de K. Norelschool.

De W.G. van der Hulstschool eindigt als tweede tijdens het schoolschaak voor basisscholen in 2020. Rechts is de school in actie tegen de jongens en vooral de meisjes van de K. Norelschool.


Generaties komen en gaan bij schoolschaak 2020

Voorronde basisscholen in aula Regionale Scholengemeenschap

 

Bijna geen jaar is hetzelfde bij het schaaktoernooi voor basisscholen in de gemeente Epe. Per definitie geldt dat op scholen generaties komen en generaties gaan. Af en toe leidt dat tot daverende verrassingen. Dat de W.G. van der Hulstschool bezig is met een opmars werd vorig jaar al duidelijk. Dat jenaplanschool ’t Hogeland zich niet plaatste voor de finale was wel het meest opmerkelijke na de voorronde in de aula van regionale scholengemeenschap Noord-Oost Veluwe in Epe.

Jenaplanschool ’t Hogeland behoorde decennia lang tot de beste ‘schaakscholen’ in de gemeente. De finalewedstrijden over twee weken in de Gildeschool moet het ditmaal zonder de jenaplanschool doen. Opmerkelijk goed presteerden de jongens en meisjes van de W.G. van der Hulstschool. Het eerste team van die school won zelfs alle wedstrijden. Ook het tweede team van de Van der Hulstschool deed het naar behoren, maar miste de finale. De overmacht van de Van der Hulstschool was ook op de schaakborden te herkennen. Toezichthoudende leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen zagen de leerlingen van de Van der Hulstschool hun partijen veelal goed en rustig opbouwen en vaak heel beheerst winnend afsluiten. Regelmatige schaaklessen op school zullen ongetwijfeld bijgedragen hebben aan de successen.

Behalve de Van der Hulstschool plaatsten ook de Gildeschool1, de Hoge Weerdschool2 en de K. Norelschool zich voor de finalewedstrijden over twee weken in de Gildeschool. Die laatste school is tevens titelverdediger. De Gildeschool eindigde in groep2 onbedreigd en eveneens met het maximale aantal punten als eerste. Opmerkelijk is dat het tweede team van de Hoge Weerdschool de finale bereikte en dat het eerste team van diezelfde school met een derde plaats net de finale misliep.

Voor leden van De Zeven Pionnen was het geen eenvoudige middag in de fraaie aula van de scholengemeenschap. Regelmatig moesten de toezichthouders ingrijpen en elementaire schaakregels uitleggen. Maar ook dat hoort bij een jaarlijks evenement waarbij heel veel jonge kinderen voor het eerst aan deelnemen. Kortom, waarbij op veel scholen sprake is van een generatiewisseling.

 

De uitslagen:

Groep1: 1. Van der Hulstschool1 10 punten, 2. Hoge Weerdschool2 7 punten, 3. School met de Bijbel Oene1 6 punten, 4. St. Bernardusschool 5 punten 5. Gildeschool2 en ’t Hogeland elk 1 punt.

Groep2: 1. Gildeschool1 8 punten, 2. K. Norelschool 5 punten, 3. Hoge Weerdschool1 4 punten, 4. Van der Hulstschool2 3 punten, 5. School met de Bijbel Oene2 0 punten.

Veel nieuwe gezichten bij de voorronde van het schaaktoernooi voor basisscholen 2020. (foto's: Dries Elskamp)

Veel nieuwe gezichten bij de voorronde van het schaaktoernooi voor basisscholen 2020. (foto’s: Dries Elskamp)

2020voorrondeschoolschaak52020voorrondeschoolschaak62020voorrondeschoolschaak4


Gildeschool pakt titel na spannende strijd

De Gildeschool (links in de groene tenues wint het onderlinge duel tegen de schakers van 't Hoge Land. (foto's Andries Elskamp)

De Gildeschool (links in de groene tenues wint het onderlinge duel tegen de schakers van ’t Hoge Land. (foto’s Andries Elskamp)

Het winnende team van de Gildeschool (foto Bert Hanekamp)

Het winnende team van de Gildeschool (foto Bert Hanekamp)

De Van der Hulstschool (links) in actie tegen de K. Norelschool. De K. Norelschool eindigt uiteindelijk als tweede bij het schoolschaaktoernooi 2019.

De Van der Hulstschool (links) in actie tegen de K. Norelschool. De K. Norelschool eindigt uiteindelijk als tweede bij het schoolschaaktoernooi 2019.

Een uitermate spannend verlopen schoolschaaktoernooi in Epe is gewonnen door de Gildeschool. Daar zag het woensdagmiddag in het begin zeker niet naar uit. De eerste wedstrijd ging voor de Gildeschool zelfs verloren. De W.G. van der Hulstschool won en leek goede kansen te hebben de jaarlijkse titel te veroveren. Het liep in de jenaplanschool ’t Hoge Land echter allemaal totaal anders.

 

De verrassende zege van de Van der Hulstschool bleek uiteindelijk de enige overwinning voor het team te zijn die middag. Het viertal eindigde op de laatste plaats. De Gildeschool herstelde zich goed en won de volgende twee wedstrijden van de K. Norelschool en van ’t Hoge Land.

Met elk drie wedstrijdpunten eindigden de K. Norelschool en ’t Hoge Land samen op de gedeelde tweede plaats. Ook het aantal bordpunten bleek exact gelijk te zijn. Een beslissend duel was noodzakelijk en die werd afgetekend gewonnen door de K. Norelschool.

Onder leiding van Helmig van der Vegt werd er niet alleen heel sportief en rustig geschaakt, ook het niveau van de partijen was dit jaar opmerkelijk hoog. Vrijwel alle partijen werden heel goed opgezet. Zover bekend is niet eenmaal een zogenaamd herdersmatje op het bord gekomen.

De organiserende schaakvereniging moest afgelopen dagen nog wel een heel vervelende fout corrigeren. Een wedstrijd uit de voorronde bleek na controle verkeerd en omgekeerd ingevuld. De Van der Hulstschool2 kreeg daardoor twee punten in mindering. Daardoor verloor het tweede team van die school ook het recht op een finaleplaats. Daarvoor in de plaats is het eerste team van de K. Norelschool uitgenodigd de finale te spelen.

De Gildeschool mag als uiteindelijke winnaar van het schoolschaak 2019 meedoen aan de regionale schaakwedstrijden.


Van der Hulst verrast bij schoolschaakstrijd

 

EPE – Ontwikkelingen kunnen snel gaan bij het schoolschaak voor basisscholen in de gemeente Epe. De Van der Hulstschool heeft iedereen verrast met het behalen van twee finaleplaatsen. Het is vele jaren geleden dat de christelijke school uit Epe een rol van betekenis speelde bij de jaarlijkse titelstrijd.

De voorronde van het schoolschaak vond woensdag 6 februari plaats in de aula van regionale scholengemeenschap Noord Oost Veluwe in Epe. De finale volgt een week later in jenaplanschool ’t Hoge Land. Behalve de twee teams van de Van der Hulstschool plaatsten ook ’t Hoge Land1 en de Gildeschool zich voor de finale. ’t Hoge Land kan daardoor de wisselbeker verdedigen.

Het is overigens geen unicum dat twee teams van een en dezelfde school doordringen tot de finale. Eerder lukte dat ’t Hoge Land, K. Norelschool en in het verleden de Gildeschool. Het zijn de basisscholen waar veel en regelmatig wordt geschaakt. Bij de Van der Hulstschool hebben schaaklessen ook effect gehad. Het is vooral ten koste gegaan van de Bernardusschool en de K. Norelschool. De eerste teams van beide scholen eindigden op een derde plaats en misten daardoor de finaleronde.

Zoals gebruikelijk lag de organisatie van het schoolschaak in handen van vrijwilligers van schaakvereniging De Zeven Pionnen. Het toernooi beleefde dit jaar al de 49e editie. Er werd sportief strijd geleverd in bijzijn van opmerkelijk veel bezoekers, vooral ouders en grootouders.

De uitslag groep A:
’t Hoge Land 8 punten; 2. W.G. van der Hulstschool 1 eveneens 8 punten; 3. Bernardusschool1 6 punten; 4. K.Norelschool2 5 punten; 5. School met de Bijbel Oene2 2 punten en 6. Hoge Weerdschool1 1 punt.

Groep B:
1. Van der Hulstschool2 7 punten en Gildeschool eveneens 7 punten; 3. K. Norelschool1 5 punten; 4. Hoge Weerdschool2, ’t Hoge Land2 en Bernardusschool2 allen 3 punten en 7. School met de Bijbel Oene1 2 punten.

 


’t Hoge Land wint opnieuw schoolschaaktitel

De spelers van jenaplanschool 't Hoge Land uit Epe heffen de bekers die ze uit handen van wedstrijdleider Helmig van der Vegt hebben ontvangen. (foto's Jan Flierman)

De spelers van jenaplanschool ’t Hoge Land uit Epe heffen de bekers die ze uit handen van wedstrijdleider Helmig van der Vegt hebben ontvangen. (foto’s Jan Flierman)

Voor de achtste maal in de historie is basisschool ‘t Hoge Land winnaar geworden van de schoolschaaktoernooi in de gemeente Epe. Tijdens de finaleronde versloeg het viertal schakers van de school de drie andere finalisten. Met 6 punten uit 3 wedstrijden bleek de ploeg onbetwist de sterkste. De School met de Bijbel Oene en de K. Norelschool eindigden gelijk met 3 punten, maar de school uit Oene scoorde een half bordpunt meer. Op de vierde plaats belandde de St. Bernardusschool.

De finale in de nieuwe accommodatie van de Hoge Weerdschool werd een spannende en sportieve strijd. Het team van de Hoge Weerdschool zelf wist zich niet voor de finale te plaatsen. Jenaplanschool ’t Hoge Land is vrijwel altijd goed voor een finaleplaats en wist net als twee jaar geleden de titel in de wacht te slepen. Het viertal schaakte 9,5 bordpunten bij elkaar en toonde zich oppermachtig. De winnende spelers waren: Daan Wieringa, Tony Ridley, Semi Aldemir en Wessel v.d. Lely. Zij mochten uit handen van wedstrijdleider Helmig van der Vegt van schaakvereniging De Zeven Pionnen allen een beker in ontvangst nemen en de wisselbeker voor een jaar in de prijzenkast van de school zetten. De school mag tevens deelnemen aan de regionale schoolschaakkampioenschappen.
Jongeren die de smaak van schaken te pakken hebben gekregen kunnen zaterdag 24 februari tevens deelnemen aan het jeugdschaaktoernooi van de Eper schaakvereniging. Opgave daarvoor kan via de website van de vereniging: www.de7pionnen.nl onder toernooi.

2018schoolschaakfinale42018schoolschaakfinale2018finaleschoolschaak2

 

 


Geen herdersmatje te zien bij schoolschaak

2018schoolschaakVoorronde schoolschaaktoernooi 2018

In enkele opzichten verloopt de voorronde van het jaarlijkse schoolschaaktoernooi voor basisscholen anders dan voorgaande edities. Meest opmerkelijk is de afwezigheid van herdersmatjes. Bij een enkele partij is bijna het meest eenvoudige mat nog op het bord verschenen. Maar daar is het bij gebleven. De oorzaak? Ook leden van de organiserende schaakvereniging De Zeven Pionnen kunnen er slechts naar gissen. ,,Misschien vanwege de voorbereidingen en oefeningen op school. Dat zou kunnen. Een van de eerste combinaties die je leert is het herdersmatje en de manier hoe je die als zwartspeler vrij makkelijk kunt ontwijken en pareren’’, verklaart een van de begeleiders van de Eper schaakvereniging.

Veel partijen tussen de teams van basisscholen uit de gemeente Epe nemen de volle speeltijd in beslag. Dat betekent ook werk aan de winkel voor leden van de plaatselijke schaakvereniging in de vorm van arbitrage. Veelal is gewoon het tellen van het aantal punten die overgebleven stukken en pionnen waard zijn voldoende om een eindoordeel te vellen.
De toernooileiding, Helmig van der Vegt en Jan Flierman, spreekt van een heel goed en rustig verlopen toernooi. Rustig, tenminste wanneer partijen daadwerkelijk gespeeld worden. Tussen de bedrijven door is het af en toe een ware kermis. Nieuwste attractie is het stampen en glijden vanaf het gladde hout voor rolstoelgebruikers.

De 43e editie van het toernooi (en niet de 48e zoals per abuis aangekondigd) heeft 11 teams van 8 verschillende basisscholen aan de start gebracht in de schitterende aula van regionale scholengemeenschap NoordOost-Veluwe. Tegenvaller is het afhaken op het laatste moment van de Gildeschool vanwege ziekte van de spelers en speelsters. De Gildeschool is vrijwel altijd een van de favorieten voor de titel.
Vier erkende en traditioneel goede ‘schaakscholen’ bereiken de finale van het toernooi op woensdag 14 februari in de Hoge Weedschool. Dat zijn de School met de Bijbel uit Oene en de Sint Bernardusschool en jenaplanschool ’t Hogeland en de K. Norelschool. De Hoge Weerdschool, winnaar van vorig jaar, heeft zich daarmee niet geplaatst voor de finale in de eigen school. Een generatiewisseling zal de oorzaak zijn.

Einduitslag voorronde groep 1: 1. School met de Bijbel Oene 9 punten, 2. St. Bernardusschool1 8 punten, 3. K. Norelschool2 5 punten, 4. Hoge Weerdschool 4 punten, 5. ’t Hogeland2 3 punten, 6. W.G. van der Hulstschool1 1 punt.
Groep2: 1. ’t Hogeland1 8 punten, 2. K. Norelschool1 6 punten, 3. St. Bernardusschool2 4 punten, 4. School met de Bijbel Emst 2punten, 5. W.G. van der Hulstschool2 0 punten.

2018schoolschaak22018schoolschaak32018schoolschaak4

Tekst en foto's: Andries Elskamp

Tekst en foto’s: Andries Elskamp

2018schoolschaak6