Rapidtoernooi draait op stokoude computer

MNR05413

Helmig van der Vegt (rechts) en Marcel Rodewijk achter de computer tijdens het rapidtoernooi. De oude apparatuur deed het weer uitstekend, hoewel de printer tijdens het toernooi vervaarlijke pieptonen begon te produceren.

Doet ie het nog en blijft die het doen? Veel leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen houden elk jaar hun hart vast. Wedstrijdleider Helmig van der Vegt maakt zich echter veel minder zorgen. Hij koestert zijn stokoude personal computer, de eveneens bejaarde printer en het zelf ontworpen indelingsprogramma. Het hele rapidtoernooi van de Eper vereniging draait op wat automatiseringsdeskundigen middeleeuwse apparatuur zouden noemen. ,,Dat mag zo zijn, maar deze oude pc is nog nooit gecrasht en het programma heeft me nooit in de steek gelaten’’, wimpelt Van der Vegt alle bedenkingen weg.

De Axcel Packet Bell van 640k ergens uit 1985 tot 1989 en de bijbehorende printer staan al bijna in de verhuisdoos. Aanstaande zaterdag verhuist de computer en doet die weer dienst op het jaarlijkse rapidtoernooi van De Zeven Pionnen in kulturhus Eper Gemeentewoning. Alle uitslagen tijdens het toernooi worden ermee verwerkt. Met een druk op de knop spuwt de pc ook de nieuwe paringen uit. Allemaal volledig automatisch. Speciale papieren slips rollen vervolgens uit de printer en worden handmatig op de tafels met de schaakborden gelegd. Zo gaat het al jaren en wedstrijdleider Helmig van der Vegt zou niet anders willen.

,,Het is een oud beestje inderdaad, maar functioneert uitstekend. Met mijn nieuwe, moderne computer heb ik heel wat meer problemen gehad. Je raakt gewend aan de pc en het indelingsprogramma. Wanneer je eenmaal weet hoe het werkt gaat het allemaal erg eenvoudig. Waarom zouden we dan een nieuwe pc en andere software aan moeten schaffen?’’, vraagt Van der Vegt zich af.

Het programma is een ode aan de inmiddels overleden Bob Dorpema. Die knutselde zelf een schaakindelingsprogramma in elkaar en dat systeem gebruikt de vereniging nog steeds. Dorpema behoorde tot de eerste programmeurs en automatiseringsspecialisten in Nederland en had een hoge functie bij de EG, met name in Noord-Italië. Na zijn pensionering streek hij neer in Epe en meldde zich bij De Zeven Pionnen, waar hij meermalen kampioen is geworden en diverse bestuursfuncties vervulde. ,,Waaronder ook die van wedstrijdleider. Hij wilde de indeling automatiseren en schreef het programma op basis van een boekje van de KNSB over het Zwitsers score- en indelingssysteem. Daarna is het programma nooit meer veranderd. Er staan ook nog Italiaanse woorden in: uno, due en tre. Bijzonder zijn de printmogelijkheden. Een ranglijst is uit te printen, de nieuwe indelingen en de slips die twee spelers moeten invullen’’, vervolgt Van der Vegt. Beperkingen zijn er wel en die liggen op het gebied van het beperkte vermogen van de pc. ,,Tot maximaal 255 deelnemers kan de pc verwerken en maximaal vier groepen tegelijk. Maar met 60 tot 70 deelnemers tijdens het toernooi reiken we niet aan het maximum. Overigens is de pc wel eens een keertje vastgelopen, maar dat kwam door het verkeerd invoeren van de gegevens’’, weet de wedstrijdleider zich te herinneren.

Zaterdag trekt de pc ongetwijfeld opnieuw veel bekijks. Eventuele meewarige blikken zijn tot dusverre altijd beantwoord met een vlekkeloos verlopen toernooi. Kan er dan helemaal niets misgaan? Van der Vegt lacht. ,,Elke ronde sla ik op een schijfje op. Mocht de pc helemaal uitvallen dan doen we de indeling handmatig. Dat kost wel wat meer tijd, maar het is wel te doen.’’ Zover wil Van der Vegt het echter niet laten komen. Hijzelf bedient de pc en niemand anders, alleen Marcel Rodewijk mag hem helpen. ,,Hij is een van de weinigen die ook weet hoe het werkt.’’

(bron: de Stentor, 2 maart 2012)

3 Comments

  • Simon Dorpema schreef:

    leuk om als voorzitter van de groene zes en als Dorpema te lezen dat het aloude werk van Bob onverwoestbaar is!! Zoals alles wat hij maakte!!!!

  • Simon Dorpema schreef:

    leuk om te lezen dat het werk van bob nog voortleeft.

  • dirk brijs schreef:

    mogen anderen dit programma ook is uitproberen? en zo ja hoe kom je er dan aan?
    Grt Dirk

Laat een reactie achter