Bijna onderaan staan met bijna net zoveel punten als de nummer 2 van de ranglijst. Kan dat? Ja, dat kan. Dat heb je met die indelingsprogramma’s zoals Sevilla, waar wij gebruik van maken. Zoals de meeste schaakverenigingen trouwens. Er zitten oneerlijkheden in, met name veroorzaakt door afwezigheidspunten. Die afwezigheidspunten zijn gebaseerd op de waarde van een speler. Zo is de waarde van de nummer 1 van de ranglijst gewaardeerd op 40 punten en de nummer 24 van de lijst met een waarde van 17 punten. Dat is concreet het verschil tussen Sander Wissink en Rogier den Uyl op de huidige ranglijst van de rapidbekercompetitie. Bij afwezigheid krijg je eenderde van je waarde. Reken maar uit: Sander krijgt er dan 13 punten bij en Rogier 6. Tevens: win je van Sander dan krijg je er 40 punten bij. Bij winst op Rogier slechts 17.
In de normale interne competitie maakt het allemaal niet zoveel uit. Er zijn voldoende rondes om iedereen op de plaats te zetten waar die thuishoort. Bij het snelschaken en de rapidcompetitie ligt dat anders.
Hieronder de scoretabel wanneer we gewoon met het ordinaire huis-tuin en -keuken systeem zouden werken, dus met 1, 0 of 0,5 punten.
- Sander Wissink 5 – 6 (5 punten uit 6 gespeelde partijen)2
- .Dries Elskamp 4 – 6
Bartelo Oegema 4 – 64. Jan Flierman 3,5 – 6
Jan van Garderen 3,5 – 6
Zeko Ugljanin 3,5 – 67. Luuk de Ruijter 3 – 3
Tom Caljé 3 – 3
Henk Abels 3 – 610. Rogier den Uyl 2,5 – 6
Rein Schuring 2,5 – 6
Berry van der Wee 2,5 – 613. Frans Voogt 2 – 3
Wim Dufoort 2 – 6
Chris Kruse 2 – 616. Wouter Beerthuis 1,5 – 3
Dirk van der Maarel 1,5 – 318. Herman Schutte 1 – 3
Berry Kasteel 1 – 320. Hans Busman 0 – 3
Roderick Bastiani 0 – 3
Hans de Goede 0 – 3De afwezigen in beide rondes zijn niet meegerekend.
Zo’n Sevilla programma en andere programma’s zijn ontstaan uit de Open Toernooien met pak hem beet 100 deelnemers van laag tot hoog gerated { van Elo 1700 tot 2600}. Hier kan het niet anders want een speler kan geen 99 wedstrijden spelen,Echter elke deelnemer doet wel intensief! mee aan het toernooi.En dit ontbreekt bij ons cluppie evenals het geringe aantal deelnemers bij ons.Je kunt zeggen dat het Sevilla systeem daartegen niet bestand is.Zowel aan de Grote Ladder als aan het Rapidtoernooi doen bij ons zo’n 20 schakers mee.
Ik herinner mij nog goed dat in de tennissport Ivan Lendl maar nummer 1 bleef staan op de wereldranglijst terwijl iedereen wist dat Boris Becker sterker was.Toen heeft men het systeem enigszins veranderd door puntverlies in rekening te brengen wanneer een speler een toernooi dit jaar slechter heeft gespeeld dan vorig jaar of dit jaar zelfs helemaal dat toernooi heeft laten vallen.Nu werkt het systeem veel beter door er aan te durven!! tornen.
Op Schaaksite Voor Schakers Door Schakers las ik een artikel dat bij een club ze gewoon weer terug gegaan zijn naar het oude systeem van 0-1/2-1 punten.En de competitie ingedeeld hebben in een sterke en zwakke groep.Maar wel met promotie en degradatie.Bijvoorbeeld de nummers 1 +2 van de zwakker groep kunnen promoveren naar de sterker groep en de nummers laatst en voorlaatst van de sterker groep degraderen dan naar de zwakke groep. Men weet
een week voorafgaand aan de partij wie zijn tegenstander is.Kan een speler niet dan dient hij dit doortegeven aan zijn tegenstander anders loopt hij tegen een 0 aan.Deze partij wordt op een later tijdstip ingehaald.Een speler mag maximaal 2 uitgestelde partijen op hetzelfde tijdstip bezitten.Als een speler reeds 2 uitgestelde partijen heeft en wordt alsnog gebeld door zijn tegenstander die afzegt verliest die tegenstander de partij.Voordeel is ook dat elke speler die op de clubavond verschijnt een partij kan spelen en er geen oneven schaker meer is.Wel zal een schaker een keer niet op de club hoeven te verschijnen omdat er bijvoorbeeld een oneven aantal meedoet aan de Grote Ladder echter dat weet de speler dus vooraf reeds.Voordeel is ook omdat je weet wanneer en tegen wie je moet spelen je een partij VOORUIT of LATER KAN
SPELEN wel of niet in de Eper Gemeentewoning.Voordeel ook dat je niet zit te hannesen met zo’n computer programma.
Wellicht kunnen deelnemers van beide groepen per seizoen 2 maal tegen elkaar uitkomen.Nog een voordeel is dat clubleden die geen partij geschaakt hebben niet meer in de stand opgenomen worden.
Ik heb liever dat een schaker de competitie wint dan Sevilla ondanks haar mooie naam.
De club waar men het bovenstaande systeem heeft ingevoerd is Schaakvereniging Promotie Zoetermeer.
Het artikel is te vinden op hun website in de column van Gerhard Eggink van 19 november jl.: veertien tegen nul.
Bij deze club kan men om de 10 ronden degraderen en promoveren.
Promotie telt zo’n 22 leden in de sterkste groep en 32 in de zwakkere groep.
Het is niet helemaal het systeem zoals hierboven..De rating en ook de waarden per speler blijven in tact en zijn van invloed op wie er kampioen wordt.